Koronavaksinering er i gang i Brasil og tallene fra 3. april viser at 19.067.236 brasilianere har allerede fått den første vaksinedosen, mens 5.329.081 har fått begge doser. Dette utgjør henholdsvis 11,8 og 3,31 prosent av den brasilianske befolkningen som er på ca. 212 millioner innbyggere.
Det er store forskjeller fra delstat til delstat der Mato Grosso ligger nederst med 7,6 prosent av befolkningen vaksinert med bare en og 2,6 prosent med begge doser. Nabodelstat Mato Grosso do Sul ligger på toppen av statistikken med henholdsvis 16,1 og 4,7 prosent. São Paulo som er den mest befolkede delstat i landet, med 12,3 millioner innbyggere, ligger over landets gjennomsnitt og har vaksinert 13,3 med en dose og 4,5 prosent med begge doser.
Stolt vaksineringstradisjon er i fare
Brasil har en stolt tradisjon med vaksinering, og har gjennom de siste tiårene vært berømt for det internasjonalt. Landets vaksinasjonsprogrammet, Programa Nacional de Imunizações (PNI) er 47 år gammel og har klart å utrydde sykdommer som poliomyelitt, kopper og røde hunder. Et stort utvalg av gratis vaksinering for hele befolkningen og godt distribusjonsnett over hele landet, har i følge verdens helseorganisasjon (WHO) vært avgjørende for den brasilianske suksessen.
Over 300 millioner vaksinedoser blir fordelt av helsedepartementet på de over 42.000 helsestasjoner rundt hele landet, hvert år. 110 millioner brasilianere i alle aldre blir gratis vaksinert mot 20 sykdommer hvert år.
Likevel i 2019, og for første gang på 20 år har ikke myndighetene klart å nå opp måltallet for de anbefalte vaksiner for barn på under 1 år. Det er en reel fare for at sykdommer kommer tilbake. Dette viser analyse fra avisen Folha de São Paulo. Analysen peker ikke på konkrete årsaker men nevner problemer med internasjonale handelsavtaler som har hindret myndighetene med å få tak i forsyninger fra Asia, samt oppholdet på grunn av den da kommende koronautbruddet. Analysen skylder også på den økende vaksineskepsis i Brasil, noe som ble forsterket gjennom Bolsonaros innstilling til både vaksinering og koronaviruset.
Bolsonaros vaksinemotstand har vært i sterk kontrast til det gode opplysningsarbeid som myndighetene har holdt på med på tvers av politiske overbevisning gjennom over fire ti år. Når landets president oppfordrer befolkningen til å bestemme selv om de skal vaksinere seg eller ikke, blir hele poenget med vaksinasjonsprogrammet borte.
Et dystert scenario, men med en mulig gamechanger
Antall døde i Brasil som følge av koronaviruset har nådd skremmende 325.559, mens total antall smittede er oppe i 12.842.717. Tallene er fra torsdag 1. april. Samtidig har forskere fra University of Washington kommet med et dystert scenario som spår over 560.000 døde innen 1. juli 2021.
Bolsonaros skepsis til koronapandemien og -vaksiner har bidratt til å spre usikkerheten blant befolkningen i Brasil, men konkurransen internasjonalt i tillegg til partipolitiske konflikter i landet har også spilt en viktig rolle med å forsinke vaksinasjonen. Behovet for transport av noen vaksiner på -80 grader, byr også på store logistiske utfordringer i Brasil.
Flere utenlandske vaksiner er blitt godkjent og er i bruk i Brasil nå. Mens landet konkurrerer mot hele verden om å få flere doser av CoronaVac (Sinovac), Pfizer/Biontech, Janssen og AstraZeneca, har brasilianske forskningsinstitutter kunngjort at de har utviklet en vaksine som har gitt gode resultater, og avanserer i godkjenningsprosessen. Butanvac, fra den berømte Instituto Butantã kan faktisk være en gamechanger i den globale kampen mot pandemien, da den skal være sikker mot den hissige brasilianske varianten av viruset. Den skal produseres i Brasil, med brasilianske forsyninger og instituttet har signalisert med 40 millioner doser innen juli. En annen vaksine er blitt utviklet av São Paulos delstatlige universitet USP og er under godkjenning.
Med lokal produksjon vil landet slippe konkurranse mot andre land om vaksinedoser, samtidig som teknologien og kunnskapen vil bli brukt for å utvikle nye vaksiner mot fremtidige varianter av viruset.
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.