Sócrates er uten tvil en av de største spillere i fotballshistorie, og i sine siste år sørget han for å registrere sine memoarer og tanker i en bok. Sócrates av skrumplever i 2011.
Utgivelsen av boken er ennå ikke bekreftet grunnet uoverenstemmelser mellom Sócrates’ enke og spillerens familie, men det brasilianske nyhetsbyrået UOL har fått tak i bokens manuskripter.
Sócrates skriver mye om politikk og understrekker blant annet manglende politisk engasjement av verdensmestere fra 1970, da Brasil led under diktaturet.
Spillerne våre var fantastiske på banen men totalt fraværende utenfor banen, uten meninger om saker som folket var opptatt av.
Boken har en hel kapittel hvor Sócrates forteller om hvordan de studentopprørene i Frankrike i 1968 påvirket fotballen i Brasil, og understrekker viktigheten av Daniel Cohn-Bendit i sitt liv. Sócrates mente at idretten og idrettsutøverne burde spille en viktigere rolle i den politiske arena.
Sócrates nevner landslagstreneren João Saldanha som valgte å gå av i 1969, få måneder før VM i 1970 på grunn av en episode hvor daværende president i Brasil, General Emílio Médici krevde at treneren skulle ta ut en spiller som ikke var i Saldanhas planer. Han skriver:
Tenk hva som hadde skjedd hvis spillerne som Pelé hadde stått side om side med sin trener og støttet han. I stedet valgte han å adlyde odre fra en tyran som sørget for å ødelegge vår ungdoms fremtid.
Boken tar opp flere episoder hvor Sócrates snakker om kvinnefotball, kritiserer måten hvordan fotballen drives i Brasil og hvordan spillernes forfengelighet ødelegger idretten. Naturligvis er også VM i 1982 et tema. Der kritiserer Sócrates enkelte lagkamerater og forteller hvordan spillernes taklet oppturer og den store nedturen med tap for Italia.
Det blir spennende å se om boken kommer ut tidsnok. Den kan fort bli en inspirasjonskilde for brasilianerne som siden juni har tatt over gatene i flere demonstrasjoner mot landets politiske system.