Moskva evaluerer for tiden et fredsforslag for krigen i Ukraina som er sendt fra den brasilianske regjeringen, sa Russlands viseutenriksminister Mikhail Galuzin i et intervju med det russiske pressebyrå Tass. Samtidig i Brasília, har den brasilianske utenriksminister Mauro Vieira bekreftet at Lula skal ha telefonsamtaler med både Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj i løpet av neste uke.
«Vi har fått med oss Lulas mange uttalelser om Brasils ønske om mulig mekling for å finne politiske måter å forhindre eskalering av situasjonen i Ukraina, korrigere feilberegninger i internasjonal sikkerhet med tanke på multilateralisme, og ta hensyn til alle aktørers interesser. Vi undersøker initiativer, hovedsakelig fra Brasils balanserte politikk, og selvfølgelig tar vi i betraktning situasjonen «på feltet», sa Galuzin.»
Galuzin understreket viktigheten av Brasils syn, som er Moskvas strategiske partner både bilateralt og globalt. «Vi samhandler konstruktivt i BRICS, G20, FN og dets sikkerhetsråd, hvor Brasil nå er representert som et ikke-permanent medlem,» la han til.
Russland setter pris på at Brasil ikke leverer våpen til Kiev til tross for amerikansk press, understreket Galuzin.
«Jeg vil understreke at Russland verdsetter Brasils balanserte posisjon i den nåværende internasjonale situasjonen, deres avvisning av ensidige tvangstiltak tatt av USA og dets satellitter mot landet vårt, og avslaget fra våre brasilianske partnere til å levere våpen, militært utstyr, og ammunisjon til Kiev-regimet,» sa han.
«Samtidig kan vi se hvordan Washington legger press på Brasil. En slik suveren holdning fortjener respekt,» la Galuzin til.
Tidligere har Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva uttalt at landet ikke hadde noen intensjon om å sende våpen og ammunisjon til tredjeland eller Ukraina for å bli brukt i krigen mot Russland.
Brasil og Russland som partnere
De fleste vil nok bli overrasket når de hører at Lula og den tidligere president Jair Bolsonaro er enige når det gjelder krigen i Ukraina. Her har Brasil valgt å forholde seg nøytralt i krigen og dette ønsker Lula å fortsette med. Han har nektet å sende våpen til Ukraina etter en forespørsel fra Tysklands kansler Olaf Scholz som var på offisielt besøk i Brasília, og fra USAs president Biden. Brasil har kritisert Russlands invasjonen, men stiller seg imot å sende våpen til Ukraina og de økonomiske sanksjonene mot Russland. I FN har Brasil senest på torsdag stemte for at russiske tropper skal forlate ukrainske territorier.
Russland og Brasil har over lang tid hatt et felles prosjekt for å etablere en ny verdensorden der BRICS-landene skulle spille en sterkere rolle i geopolitikken, som motpolen av USA og EU. Dette forholdet var på sitt beste under Lulas forrige regjering, da det økonomiske verdensbildet var et helt annet, og særlig Brasils økonomi var i stor fremgang. Det er også flere grunner til at Brasils innstillingen til krigen vanskelig vil la seg endre. Brasil har en gammel drøm om en fast plass i FNs sikkerhetsrådet, samtidig som Biden har uttalt seg positivt til endringer i FNs institusjoner som kan gjenspeile verdensbildet på en bedre måte. I denne sammenhengen er Russlands og Kinas velsignelse avgjørende for Brasil, og landet må derfor sjonglere med flere interesser. Brasilianske diplomatiet har jobbet i kulissene for å etablere en gruppe med mektige land som kan forholde seg nøytralt i krigen og fungere som en nøytral motpol i NATO-Russland konflikten. Dette ser ut til å være et tema som Brasil ønsker å drøfte i Beijing, men som vanskelig vil få en positiv respons fra kineserne. Lula har planlagt et offisielt besøk til Kina i slutten av mars. Reuters melder samtidig at Kina jobber med et fredsforslag som vil bli fremmet i løpet av kort tid.
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.