Et nytt kapittel i Brasils politiske historie blir skrevet 24. Januar 2018. I fjor ble Lula dømt til ni og et halvt års fengsel på grunn av korrupsjon i forbindelse med en leilighet som han skal ha fått fra byggeselskapet OAS. Lula skal ha fått leiligheten som en gave for å ha bidratt til at OAS skulle få viktige avtaler. Lula anket dommen og erklærte seg uskyldig. På onsdag faller dommen i ankesaken.
P2s Nyhetsmorgen onsdag 24.1.2018.
Det er mye usikkerhet rundt dommen på onsdag, men en ting er sikkert og det er at resultatet vil øke splittelsen i det allerede delte brasilianske samfunnet. I oktober er det presidentvalg i Brasil, og Lula leder de fleste meningsmålingene. Blir dommen fra første instans bekreftet, kan Lula bli nektet å stille opp som kandidat. De neste månedene vil det gjøres mer tydelig hvor sårbart det politiske systemet i Brasil er.
Korrupt eller ikke?
Lula kom til makten i 2003 og benyttet seg av inntektene fra et fordelaktig råvaremarked for å føre en sosial politikk uten sidestykke i brasiliansk historie. Før dette hadde Lula, og sitt parti PT tapt 3 valg på rad (1989, 1994 og 1998). I 2002 var hovedbudskapet i Lulas valgkamp å få slutt på korrupsjon i brasiliansk politikk. Likevel ble Lula selv anklaget for korrupsjon, og i 2005 var han nær å miste jobben på grunn av Mensalão-skandalen. Mensalão dreide seg om månedlige utbetalinger med offentlige midler for å kjøpe politisk støtte i kongressen og for å nedbetale valgkampsgjeld. 25 politikere ble dømt og satt i fengsel, blant andre José Dirceu, som var Lulas stabssjef. Til tross for Mensalão, klarte Lula å gjennomføre to presidentmandater som den mest populære presidenten gjennom tidene.
I 2014 derimot skulle alt snu for Lula og PT, da Operasjonen Bilvask startet for å etterforske tidenes største korrupsjonsskandale ved det statlige oljeselskapet Petrobras. Operasjonen Bilvask avdekket et omfattende korrupsjonsnettverk som involverte de største byggeselskaper i Brasil i tillegg til politikere fra de fleste partier, inkludert tidligere president Dilma Rousseff, og hennes visepresident og nåværende president Michel Temer.
Splittelsen i samfunnet vil øke
Korrupsjonsdommen på 9 og ½ år er egentlig resultatet av bare en av flere korrupsjonsanklager mot Lula. Hvis dommen opprettholdes får Lula også mulighet til å anke saken til Høyesteretten, noe som skulle drøye saken enda mer og som skulle etter alt å dømme frata Lula retten til å stille opp som kandidat.
PTs tilhengere og Lula selv, mener han er utsatt for en svertekampanje fra høyre side som vil stoppe ham fra å komme tilbake til makten. Som vi skrev tidligere sliter PT med å finne en erstatter for Lula. I tillegg til dette er det mange som mener at partiet må gjennom en omfattende fornyelse for å komme tilbake til sine sosialdemokratiske røtter. Likevel sier mange av Lulas tilhengere, inkludert sentrale politikere på venstresiden at de ikke vil godta dommen mot Lula, og vil gjøre alt for å unngå at han havner i fengsel.
De siste månedene har Lula reist land og strand i Brasil og drevet valgkamp. Mottakelsen har variert fra sted til sted, og mens mange fortsatt tenker på Lula som en av sine egne, er det minst like mange som mener Lula er korrupt, på lik linje med de aller fleste politikere i Brasil.
Husk å følge med på Heia Brasil på Facebook og på Twitter, for flere nyheter og oppdateringer om valgkampen i Brasil og mye mer!