Mandag 21. mars vil bli husket som en historisk dag for relasjonene mellom Brasil og Norge. I en fullsatt sal på Litteraturhuset presenterte statsråd for 4 departementer, Norges visjon for det videre samarbeidet med Brasil. Som representant for den brasilianske regjering, var ambassadøren Sergio Lima til stede.
Dokumentet på 24 sider er en ambisiøs men realistisk kompromiss som har som mål å gi retninger for norske satsinger i Brasil i 4 hovedområder:
– næringslivssamarbeid, handel og investeringer
– klima, miljø og bærekraftig utvikling
– globale utfordringer
– kunnskapssamarbeid og samfunnsutvikling
Du kan lese hele strategien på slutten av saken.
Jonas Gahr Støre (UD), Trond Giske (NHD), Ola Borten Moe (OED), Lisbeth Berg-Hansen (FKD) og en statssekretær fra Miljøverndepartement var på plass for å skissere sine planer med Brasilstrategien, og var ikke sparsome med adjektivene for å beskrive de framtidige mulighetene i Brasil. Landet er verdens 5. største i areal og innbyggertall og i tillegg til å være verdens 7. største økonomi, er Brasil Norges 3. viktigste handelspartner, etter EU og USA.
UD hadde ansvar for koordinering av det departamentale samarbeid med strategien og fikk bistand fra Heia Brasil for å arrangere lanseringen på Litteraturhuset. Dagen begynte med en Roda de Capoeira-forestilling med Grupo União na Capoeira, som viste den brasilianske kampsport som har sine røtter i slavetiden. Capoeira er i dag en av de fremste bidrag av brasiliansk kultur verden over. Cellisten Gustavo Tavares avsluttet det offisielle programmet som gikk over til mingling med bolinho de bacalhau og caipirinha.
Et nært samarbeid
De fire statsrådene presenterte de hovedtrekkene for sine arbeidsområder, og var enige i behovet for et nært samarbeid med Brasil. Jonas Gahr Støre la vekt på Brasils stadig større og viktigere rolle i globale spørsmål, og lovet å etablere formelle konsultasjoner med Brasil. I tillegg til dette vil Norge styrke utenriks- og utviklingspolitiske nettverk mellom de to landene for å bidra til tettere samarbeid mellom forskningsmiljøer og utenrikspolitiske institutter.
Representanten for miljøverndepartementet fokuserte på den allerede eksisterende samarbeid med Brasil når det gjelder redusering av avskoging i Amazonas, og lovet å videreutvikle prosjektet, så vel som å samarbeide med Brasil i andre globale utfordringer. Fiskeriminister Berg-Hansen, kunne vise til et lang historikk med Brasil, som er den største markedet for norsk klippfisk, men kunne også vise til spennende prosjekter om bærekraftig fiskeri- og akvakultur forvaltning. Den ferske olje- og energiminister Borten Moe, var litt mer sjenert i sin presentasjon, og holdt seg til sine notater for å drøfte Brasils gigantisk satsning innenfor oljeindustri og samtidig vise til den norske kompetanse på feltet som vil være verdifull i Brasil. Borten Moe skal til Brasil i høsten for å åpne Statoils Peregrino felt, et prestisjeprosjekt for begge landene og Statoils største satsning i utlandet.
Nærings- og handelsminister Trond Giske, snakket om den økende Brasil-interesse i norsk næringsliv og kunne vise til sitt Brasilbesøk i februar. Den norske delegasjonen hadde 140 personer fra 100 bedrifter, og var den største norsk delegasjon innenfor næringslivet noensine. Med alle økonomiske muligheter foran seg, valgte Giske å nevne også den norske kompetanse innenfor bedriftens samfunnsansvar som et bidrag til det brasilianske næringslivet. Det kompliserte regelverk ble nevnt som en utfordring for norske bedrifter i Brasil, og som et tema for dialog med brasilianske myndigheter på ulike nivåer.
Til slutt åpnet statsrådene for spørsmål fra publikumet. Heia Brasil påpekte blant annet viktigheten av konkretisering og oppfølging av de tiltakene som blir iverksatt som følge av strategien. På sitt svar viste utenriksminister Gahr Støre til et Brasilforum som vil bli etablert i løpet av året. Nå venter vi spennende på mer informasjon om forumet.