Det er 4 uker igjen til presidentvalget i Brasil, og for noen timer siden kunngjorde PT, partiet som har vunnet presidentvalgene siden 2002, sin kandidat. Fernando Haddad erstatter Lula som sitter i fengsel for korrupsjon og hvitvasking. Valget i Brasil i 2018 er mer spennende og uforutsigbart enn valget i 2014.
En tidligere president og venstresidens nestor som sitter i fengsel for korrupsjon og hvitvasking. En høyrepopulist som leder meningsmålingene og blir knivstukket under et valgkampmøte. En brannmann og predikant som skal gjøre en djevelutdrivelse av den besatte Kongressen. En advokat som lover å ta brasilianere ut av inkassoregisteret. Dette er en noen av ingrediensene i årets presidentvalget. Totalt er det 13 kandidater, hvorav 2 kvinner.
Alvaro Dias (Podemos, PSC, PTC, PRP), Cabo Daciolo (Patriota), Ciro Gomes (PDT, Avante), Eymael (DC), Geraldo Alckmin (PSDB, PRB, PP, PTB, PR, PPS, DEM, PSD, SDD), Guilherme Boulos (PSOL, PCB), Henrique Meirelles (MDB, PHS), Jair Bolsonaro (PSL, PRTB), João Amoêdo (Novo), João Goulart Filho (PPL), Haddad (PT, PCdoB, PROS), Marina Silva (Rede, PV), Vera Lúcia (PSTU).
Det er det største antall presidentkandidater siden valget i 1989 (det første etter diktaturet), og kanskje et symptom på det kaotiske økonomiske og politiske landskapet brasilianere må forholde seg til i 2018.
Om presidentvalget i Brasil på NRK Dagsnytt 3. august.
Velgernes favoritt?
To kandidater har nærmest stjålet overskriftene i 2018. Lula og Jair Bolsonaro. Den første, en kjent fjes i brasiliansk politikk, som etter å ha ledet landet i 8 år, endte opp med å bli fengslet for korrupsjon og hvitvasking i forbindelse med utrulling av Petrobras-skandalen. 72 år gamle Lula har fortsatt stor påvirkning i brasiliansk politikk, og ledet meningsmålingene inntil det ble bekreftet at han fikk fratatt retten til å stille opp til valg. Lei da Ficha Limpa (Rent rulleblad lov) er loven som nekter Lula om å stille opp til valg, en lov som Lula selv var med på å vedta i 2010.
Uten Lula ble PT tvunget til å velge en ny kandidat. Fernando Haddad, ordføreren i Brasils viktigste by São Paulo, mellom 2013 og 2017, og landets utdanningsminister mellom 2005 og 2012 ble det naturlige alternativet for partiet. Haddad har den vanskelige oppgaven av å gjenvinne tilliten som partiet har mistet etter Petrobras-skandalen. Han er langt fra å ha de samme egenskapene og karismaen som Lula har, men har samtidig en mindre konfronterende stil i politikken. Det er usikker om Haddad har nok politisk tyngde for å komme seg til valgets andre omgang, hvor de to beste kandidater møtes (så fremt ingen har nådd opp til 51% av stemmene i første omgang). Haddads reelle sjanser ble ødelagt i det PT tviholdt på Lulas kandidatur. Haddads visepresidentkandidat er Manuela D’Avila fra Brasils Kommunist Parti (PCdoB).
Brasils Trump
Med Lula ut av valgkampen minker motstanden mot høyrepopulisten Jair Bolsonaro, fra PSL. Her kan du høre mer om Bolsonaro fra mitt intervju på NRK 7. september, rett etter knivstikkingen. Bolsonaro ligger fortsatt på sykehuset og vil etter alt å dømme føre valgkampen gjennom sosiale medier, der han er sterkest og veldig aktiv. Bolsonaro er kandidaten som snakker rett fra levra og gir direkte svar på hva folk flest vil høre. Han vil ha en mer liberal våpenlovgivning, økt privatisering, økte investeringer til politi- og militærstyrkene og kutt i offentlige utgifter. Spør du Bolsonaro derimot hvordan han vil få til dette, kan du sitte lenge og vente på et akseptabelt svar. Han er en stolt konservativ, nasjonalist og reserveoffiser som fra tid til annen hyller metoder brukt av styresmakter under diktaturet i Brasil. Ikke sjeldent blir han også knyttet til rasistiske og homofobiske uttalelser. Utrolig nok leder han meningsmålingene med 24%.
Om attentatet mor Jair Bolsonaro på NRK Nyhetsettermiddag 7. september.
I den nyeste meningsmåling ligger Ciro Gomes, fra sentrum-venstrepartiet PDT, på andre plass med 13%. Ciro er en erfaren politiker med 37 år som ordfører, kongressmedlem, guvernør og minister i to forskjellige regjeringer. Ciro Gomes er sett av mange som den som kan arve Lulas stemmer i Nordøst og i Sentral-Brasil. Ciros konfronterende og impulsive stil har vært et hinder for å danne nødvendige allianser i brasiliansk politikk. Alliansene som er utgangspunktet for fordeling av TV-tiden. Marina Silva fra REDE med 11% og Geraldo Alckmin fra PSDB med 10% er de andre kandidatene som har sjanser til å komme langt i kampen om presidentskapet.
Den viktige TV-tiden
TVen er den mest effektive plattformen for å nå velgerne i et land som Brasil, med kontinentale dimensjoner. I Brasil blir TV-tiden fordelt i henhold til antall representanter i kongressen i siste valget (2014). Det vil si at jo flere representanter i kongressen, jo mer TV-tid får presidentkandidaten, derfor er partialliansene uhyre viktig. For presidentvalget fordeles TV-tiden på 30 sekunders reklamer (inserções) og 2 ganger 12 minutters lange valgtiden (horário eleitoral) tirsdager, torsdager og lørdager. Nedenfor ser man tidsfordelingen.
Geraldo Alckmin (PSDB, PRB, PP, PTB, PR, PPS, DEM, PSD, SDD): 5m 32s + 434 inserções
Haddad (PT, PCdoB, PROS): 2m 23s + 188 inserções
Ciro Gomes (PDT, Avante): 38s + 50 inserções
Marina Silva (Rede, PV): 21s + 28 inserções
Jair Bolsonaro (PSL, PRTB): 8s + 11 inserções
Les også «Mellom pest og kolera»
Husk å følge med på Heia Brasil på Facebook og på Twitter, for flere nyheter og oppdateringer om valgkampen i Brasil og mye mer!