Den tilsynelatende uendelig politisk krise er blitt enda mer alvorlig for Dilma og hennes parti PT. I dag har PTs viktigste allierte PMDB takket for seg i regjeringens koalisjonen og forlater samarbeidet som har vart i alle de 13 årene PT har hatt makten i Brasil. Dette er et klart signal for Dilma og PTs isolasjon, men samtidig et tydelig eksempel for PMDBs ansvarsfraskrivelse i det politiske bildet i Brasil.
Å skrive om Brasil er vanskelig. Å skrive om brasiliansk politikk er en kunst. Å skrive om nåværende politisk og økonomisk krise i landet er en vanskelig kunst som få behersker. Hendelsene i Brasil skjer for tiden såpass raskt at når man er ferdig med å skrive en tekst er faren for den allerede er blitt utdatert stort. Likevel vil jeg prøve å skissere noen av hovedtrekkene i den spente situasjonen i Brasil.
Halvveis legitimt?
Allerede i oktober 2014 kunne vi se konturene for den aktuelle krisen. Da ble det kunngjort at Dilma hadde fått fornyet tilliten som president, etter historiens jevnligste presidentvalg i Brasil. Med knapp margin hadde Dilma og PT beholdt makten. Dilma vant valget med 54,5 millioner stemmer, mot 51 millioner for hennes mostander Aécio Neves. Samtidig var 7,1 millioner stemmer blanke eller ugyldige, mens hele 30 millioner unnlot å stemme. En kan forstå disse tallene som om at hele 88 millioner brasilianere ikke stemte på Dilma og PT, mens 54,5 millioner ønsket at hun skulle fortsette som president. I et demokratisk valg er resultatet gyldig, men når så mange velger å ikke støtte Dilma er spørsmålet om hennes legitimitet betimelig. Dilma og PT mangler altså støtten fra befolkningen som de tidligere har hatt.
Representasjonen i kongressens to kamre har heller ikke vært fordelaktig for Dilma og PT. Motstanden i deputerekammeret har vært så pass stort at regjeringen har vært delvis eller noen ganger helt handlingslammet siden januar 2015 da Dilma startet sin andre periode som president. Med liten gjennomslagskraft har regjeringen Dilma II blitt kjennetegnet som ineffektiv administrasjon. Som leder for deputerkammeret, har Eduardo Cunha (PMDB) stått bak alliansene som har vært med på å underminere og svekke regjeringen, og som har godtatt søknaden om riksrettsprosessen mot Dilma. Troverdigheten i riksrettsprosessen, som er under behandling i Høyesteretten, svekkes av faktumet om at Cunha er blitt tiltalt for korrupsjon i den omfattende Petrobras-skandale.
Kampen mot korrupsjon
Brasils største korrupsjonsskandalen, Petrobras-skandalen fortsetter å felle viktige politikkere og businessmenn i Brasil. Petrobras-skandalen holdt på å ødelegge valgkampen for Dilma Rousseff da hun satt som styreleder i selskapet i perioden fra 2003 til 2010. Dilma mener å ikke vite noe om de nesten 65 milliarder kroner som er gått til bestikkelser fra Brasils største byggeselskaper til sentrale politikkere og byråkrater i Petrobras. Gjennom bestikkelsene fikk byggeselskaper inngått flere kontrakter med Petrobras.
Etterforskningen av skandalen gjennom Operasjonen Bilvask (Operação Lava-Jato) har vært med på å avsløre omfattende koblinger mellom politikkere fra både regjerings- og opposisjonspartier og bestikkelsene fra byggeselskapene. Operasjonen er den mest omfattende korrupsjonsetterforskning i landets historie og gjennom så langt 26 faser har den vært med på ryste politikken i Brasil. Samtidig er det mange som ser på etterforskningen som et lyspunkt og et viktig milepæl i korrupsjonsbekjempelsen i landet. Påtalemyndigheten har vært nådeløs og har arrestert sentrale skikkelser i brasiliansk politikk og næringsliv. Et vendepunkt i etterforskningen var avhøret av Brasils ekspresident Lula da Silva.
Konspirasjonsteorier
4. mars ble Lula pågrepet og brakt inn for avhør i saken, samtidig som politiet ransaket boligen hans São Paulo. Også boligene til flere av familiemedlemmene hans ble ransaket. Tre timer senere ble Lula sluppet fri. Lulas pågripelse ble gjort i etterforskningens 24. fase.
Lula mener pågripelsen, viser mangel på respekt for demokratiet og utgjør en arrogant maktdemonstrasjon fra påtalemyndigheten, som han beskriver som autoritær. Politiet mener Lula har nytt fordel av bestikkelser fra Petrobras, blant annet for å pusse opp en tre-etasjes leilighet og kjøpe og bygge opp et feriehus.
Lula på sin side viser at verken leiligheten eller feriehus står på hans navn, til tross for at han har brukt begge eiendommer hundrevis av ganger de siste årene, og at det politiet fant flere av hans private eiendeler i begge eiendommer. Det er i tillegg spørsmål om millioninntekter gjennom Lulas foredragsholdervirksomhet. Penger skal også ha gått til PT, der de har dekket valgkampkostnader og andre utgifter. Etterforskning om Lula er langt fra å være avsluttet, men i mellomtiden er Lula blitt utnevnt minister i Dilmas regjeringen. Dilma og PT mente at Lula blir en viktig person for å forhandle med opposisjonen. I utgangspunktet er dette et smart trekk fra Dilma og PT for gjenreise partiets og presidentens popularitet. Problemet er at ministerposten gir samtidig økt beskyttelse av Lula, mot etterforskningen. Saken mot Lula må overføres til Høyesteretten der Lula og Dilma har utnevnt 8 av 11 dommere.
På samme dag som det ble kjent at Lula skulle få tildelt en ministerpost, valgte etterforskningslederen i Operasjon Bilvask å offentliggjøre lydopptak av flere av Lulas telefonsamtaler. Ingen av dem var direkte inkriminerende, men noen kan vekke mistanker om Lulas innblanding i Petrobras-skandalen og hensikten med ministerutnevnelsen.
Offentliggjøring av lydopptakene ga Dilma, Lula og PT det nødvendige tilskuddet for å kunne si at det planlegges et kupp mot regjeringen. Påtalemyndigheten på sin side viser til lovlige mekanismer for å rettferdiggjøre offentliggjøring av lydopptakene.
Usikker framtid
Utviklingen de siste månedene i Brasil gir oss kun en garanti: om at alt kan skje. I flere samtaler med venner og bekjente i Brasil har jeg gjentatte ganger hørt om at det er merkelige tider i Brasil, og at det er en følelse om at usikkerheten råder.
I mellomtiden går arbeidsledigheten opp og ligger nå på 7,6% (jan. 16), den høyeste måling siden 2009.
Situasjonen for Dilma og regjeringen er svært alvorlig og med avgangen av deres viktigste allierte, PMDB, er regjeringen nå mer svekket enn den noen gang har vært. Regjeringens forhandlermakt blir ytterligere redusert og den økte motstanden i kongressens to kamre kan føre til en uutholdelige tilstand for Dilma. Vil hun gå av eller vil hun fortsette sitt mandat uten å realisere noe?
Avsløringene i Operasjonen Bilvask kan føre til et enda større kaos i brasiliansk politikk, hvor tilliten til politikerne når et bunnivå. Dette vil igjen hindre at viktige og nødvendige tiltak blir igangsatt for å få økonomien tilbake på riktig spor. Og hvordan vil brasilianerne reagere politikernes tiltaksløsheten? Skal de bare sitte og se på eller skal de ta gatene slik de gjorde i begynnelsen av mars?
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.