Godkjenningen av innstramningspakken er en viktig seier for president Michel Temer. Han tiltrådte tidligere i år etter at presidenten Dilma Rousseff ble avsatt som resultat av en riksrett. Rousseff er blitt dømt for å ha trikset med nasjonalregnskapet i 2014 og brukt penger uten nasjonalforsamlingens godkjennelse. Michel Temer har lovet å lede landet ut av sin verste resesjon i mange tiår.
Omstridt endring i grunnloven
Over hele landet ble det arrangert demonstrasjoner mot grunnlovsendringen. I hovedstaden Brasília ble protestene voldelig og minst 72 personer er blitt arrestert og risikerer nå å bli dømt med utgangspunktet i den brasilianske antiterrorloven. I Sao Paulo, ble hovedkvarteret til den brasilianske arbeidsgiverforeningen i São Paulo (FIESP), angrepet av demonstrantene.
Opposisjonspartiene sier tiltakene vil i ramme områder som helse og utdanning, som allerede er underfinansiert, og gjennomgår en omfattende krise.
For å få gjennomslag for grunnlovsendringen, trengte regjeringen stemmene fra 49 senatorer – tre femtedeler av Senatet. Til slutt ble tiltakspakken godkjent med mindre margin enn regjeringen forventet, 53 til 19 stemmer.
Prosjektet, er kjent i Brasil som PEC 55, og knytter vekst i offentlige utgifter for de neste 20 årene, til inflasjonsindeksen i foregående år. Med andre ord, hvis inflasjonen i 2016 blir på 7,2% vil ikke offentlige utgiftene i Brasil øke mer enn 7,2% i 2017. I følge lovteksten er det først etter 10 år at tiltakene vil kunne bli evaluert og justert. Regjeringen sier at innstramningspakken er nødvendig for å bremse offentlige utgifter og tilrettelegge for økonomisk vekst og investeringer. Prognosen for 2016 er et budsjettunderskudd på R$ 170 milliarder, noe som vil øke statsgjelden ytterligere, og redusere effektiviteten i de økonomiske tiltakene som regjeringen planlegger.
Dårligst for helsesektor
Opposisjonen mener at de fattigste i samfunnet vil lide av konsekvensene og at det å sette et utgiftstak for to tiår i forveien er urealistisk. Det har vært stor kritikk knyttet til konsekvensene særlig i utdannings- og helsesektor. Offentlig helsetilbud i Brasil er i stor grad avhengig av føderale ressurser (midler), og et utgiftstak i helsetjenester er vanskelig å forstå og vil by på mange utfordringer. Særlig med tanke på den mangelfulle helsetilbud som brasilianere har opplevd de siste årene. Dette vil potensielt åpne for større aktivitet blant private leverandører av helsetjenester, noe som «den vanlige brasilianeren» ikke har råd til. I lovendringen har regjeringen likevel oppjustert helsebudsjettet fra 13,2% til 15%. Dette vil generere en økning på minst R$ 9 milliarder.
Når det gjelder utdanningssektoren har innstramningene en mer moderat effekt. Tiltakspakken dreier seg om begrensinger på føderale-midler. I Brasil er den største delen av utdanningstilbudet et delstatlig- eller «kommuneansvar». Økonomien på dette nivået er ikke noe bedre, men faktiske effekter av PEC 55 på utdanningssektoren vil bli merket i føderale universiteter, og ikke ellers.
Godkjenning av tiltaksplanen blir forstått av regjeringen som en viktig seier med tanke på det langsiktige arbeidet for å få økonomien tilbake på rett spor. Likevel ser de færreste brasilianere positivt på arbeidet som Michel Temer gjør. En nylig publisert meningsmåling viser at hele 51% mener han gjør en dårlig eller veldig dårlig jobb. Samtidig har nye avsløringer avdekket at flere medlemmer av regjeringspartiet har vært involvert i Petrobras-skandalen, inkludert Temer selv. Klokken tikker for Brasils president, igjen…
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.