Bolsonaros dager som president kan sies å være talt nå. I Brasil skriver politiske kommentatorer at et gjenvalg i 2022 ikke er mer enn en fjern drøm for mannen som skulle rydde opp etter korrupsjonen av den 13 års-lange PT regjering.
Koronaviruset slår hardt
Den siste måneden har vært den tøffeste for Bolsonaro som har gått sin egen vei med håndtering av koronapandemien i Brasil. En vei som går motsatt vei av WHOs råd og av det flere delstatsguvernører og ordfører har ønsket. Bolsonaro har ved flere anledninger understreket de potensielle skadene i brasiliansk økonomi som følge av sosial distansering og lockdown i samfunnet som ble anbefalt av helsemyndighetene. Uenigheten mellom føderal- og delstatsadministrasjon har skapt usikkerhet blant befolkningen og har vært med på å svekke tilliten til presidenten, selv blant sine egne velgere. Brasil har per 26. April i underkant av 60.000 smittede og 4.062 døde som følge av Covid19. 29.160 er blitt friske etter smitte.
Det er usikkerhet rundt myndighetenes strategi for å bekjempe viruset, og det er fortsatt ikke et klart bilde på hvilken smittefase landet befinner seg i. Det er viktig å tenke på at Brasil er et land med 210 millioner innbyggere fordelt ganske ulikt på 26 delstater (pluss det føderale distriktet). Dette byr på store utfordringer når det gjelder å ha en god oversikt på landsbasis.
Mister viktige støttespillere
Håndtering av koronapandemien har også skapt friksjon i regjeringens egne rekker, og 2 av Bolsonaros viktigste støttespillere er nå ute av regjeringen. Luiz Henrique Mandetta har vært Bolsonaros helseminister og ble etter hvert en populær karakter ute i media. I flere av Mandettas taler under flere pressemøter, kunne man lese mellom linjene at presidentens standpunkt spolerte helsemyndighetenes arbeid. For en uke siden fikk Mandetta sparken.
Det største slaget mot Bolsonaro kom senest på fredag da regjeringens garantist og mest populære minister gikk av. Sergio Moro har ledet korrupsjonsetterforskningen Lava-Jato (Bilvask) som førte flere latinamerikanske politikere og næringslivstopper i fengsel. Som følge av denne etterforskningen ble blant annet Brasils tidligere president Lula da Silva, fengslet i over et år. I 2016, under Lava-Jato, ble Sergio Moro kåret av Times Magazine som 1 av verdens mest innflytelsesrike personer, og i desember i fjor ble Moro kåret til en av tiårets viktigste personer i verden av Financial Times. Moro fikk tildelt justisministerens post og ble dermed en personifisering av Bolsonaros viktigste valgkampsløft om kampen mot korrupsjon og kriminalitet. Med Sergio Moro på plass fikk Bolsonaros velgere en bekreftelse på presidentens alvor. Etter kort tid fikk Bolsonaros kamp mot kriminalitet utrolige gode resultater, noe som trolig har sørget for å øke terskelen for presidentens ellers svake indikatorer.
Den tidligere justisministeren begrunnet sin avskjed med å si at Bolsonaro gjentatte ganger blandet seg inn i ministerens arbeid, med klare intensjoner om å ha oversikt og kontroll over det uavhengige føderale politiet i Brasil. I følge Moro ble dette tydelig da direktøren for det føderale polititet sa opp tidligere denne uken. Moro sa at under en samtale med presidenten fikk han beskjed om at Bolsonaro ønsket en direktør han kunne ringe til for å få informasjon om pågående etterforskninger. Han anklaget samtidig presidenten for en rekke andre lovbrudd, som nå trolig vil bli etterforsket av statsadvokaten.
Med dette er regjeringen mer svekket enn noensinne. I en tid når fokuset burde være på befolkningen og kampen mot koronapandemien vil Bolsonaro nå bruke tid og energi på å overleve i presidentembetet. Media i Brasil skriver at det er stor fare for at finansministeren Paulo Guedes også leverer sin avskjed om kort tid. Dette vil være katastrofalt for regjeringen, og Bolsonaro vil stå alene politisk, med minimal støtte i kongressen. Dødsstøtet for Bolsonaro vil være om Sergio Moros anklager viser seg å være reelle. Da vil Bolsonaros dager som president være over og han kan ende opp i riksretten som sin forgjenger Dilma Rousseff og til og med i fengsel som Lula da Silva. Dette vil i så fall være nok et hardt slag for det skjøre og unge brasilianske demokratiet.
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.