Brasils tidligere president og landets mest omstridte politiker, Luís Inácio Lula da Silva, sitter nå fengslet i byen Curitiba, i sør-Brasil. Dette skjedde etter at Brasils høyesterett avviste Lulas begjæring om å slippe fengsel mens ankesakene mot ham pågår. Lula ble dømt til 12 års fengsel for korrupsjon.
Med dette er Lula, etter alt å dømme ute av presidentvalgkampen, som han for øvrig ledet med god margin i de foreløpige meningsmålingene. Lulas fengsling er nok det beste som kunne skje for høyresiden i Brasil.
Høyres potensielle kandidater har lite oppslutning og ingen klare mål, bortsett fra å holde venstresiden unna av makten. Venstresiden mangler i likhet med høyresiden, klare politiske mål, men har hatt et håp om å komme tilbake til makten gjennom Lulas popularitet.
Lulas svært sannsynlige fravær i valget i oktober vil åpne for flere kandidater, og i likhet med Europa og USA har Brasil opplevd en blomstring av høyrepopulisme. Jair Bolsonaro en reserveoffiser får stadig større oppmerksomhet i media. Bolsonaro hyller metoder brukt av styresmakter under diktaturet i Brasil, og blir ikke sjeldent knyttet til rasistiske, og homofobiske uttalelser. Overraskende nok ansees Bolsonaro, som har mellomnavnet Messias, for å være en ukorrupt topp-politiker. Dette kan være hans største trumfe i årets valg.
For hvis det var slik at Lula og hans arbeiderparti, PT, viktigste valgløfte var å utrydde korrupsjonen i brasiliansk politikk, var det nettopp korrupsjonen som har ført Lula til fengsel og satt venstresiden i Brasil 30 år tilbake i tid. Lulas fengsling kan være den nødvendige sprøyten som venstresiden i Brasil trenger for å fornye seg.
Lulas sosialpolitikk var med på å løfte millioner av brasilianere ut av fattigdommen. I likhet med andre land i Latin Amerika, som Peru og Chile, som til forskjell for Brasil hadde en mer sentrumsorientert styring, surfet Brasil i råvarebølgen som styrket landets økonomi. Stordelen av råvareinntektene var med på å forbedre sosial- og utdanningsprogrammer som tidligere fikk lite gjennomslag og støtte. Samtidig ble milliarder av dollar fordelt blant politikere og store entreprenører i hele det politiske spektrumet, for å inngå avtaler som ]skulle gi midler til valgkamper for Lulas allierte ,og stemmer i kongressen. Det hele resulterte i tidenes største korrupsjonsskandale, ikke bare i Brasil, men også på verdensbasis, og fikk navnet Petrobras-skandalen. Etterforskningen i Petrobras-skandalen, Operasjon Bilvask (Operação Lava Jato) involverte 37 land over hele verden, inkludert Norge som har Brasil som sin tredje største handelspartner etter EU og USA.
De siste årene har flere toppolitikere fra både venstre- og høyresiden blitt dømt for korrupsjon i Brasil. Blant dem Eduardo Cunha, presidenten i kongressen, og Rio de Janeiros tidligere guvernør Sergio Cabral, begge fra sentrumspartiet PMDB, som også er partiet til nåværende president Michel Temer, som har vært både Dilmas og Lulas allierte. Det er flere politikere som blir etterforsket for tiden, men som grunnet politisk immunitet ikke kan bli dømt av andre enn høyesterett. Mange av disse kan miste immuniteten hvis de ikke blir gjenvalgt i oktober, inklusiv nåværende president, Dilma Roussefs visepresient Michel Temer.
Les mer om korrupsjonsskandalen i Brasil på BBC.
Husk å følge med på Heia Brasil på Facebook og på Twitter, for flere nyheter og oppdateringer om Brasil og mye mer!