HKH Kronprins Haakon og næringsminister Monica Mæland skal være i Brasil fra 16. til 19. november. En stor norsk delegasjon med 70 deltakere fra ca. 40 bedrifter innen olje og gass, maritim næring, offshore, fornybar energi og sjømat vil besøke Rio de Janeiro, Brasília og Belém. Målet med besøket er å synliggjøre nye muligheter for norsk næringsliv og norske og brasilianske virksomheter i videre samarbeid.
Møter ikke president Dilma
Kronprins Haakon starter besøket i hovedstaden Brasília. Programmet omfatter blant annet møte med Brasils visepresident Michel Temer, offisielle samtaler og åpning av en rundebordskonferanse om industri og næringsliv. Kronprinsen møter også brasilianske studenter som har vært på utveksling i Norge.
Reisen går deretter til Rio de Janeiro hvor kronprinsen blant annet vil møte delstatsmyndigheter og representanter for brasiliansk samfunnsliv og næringsliv. Besøket understøtter norske kommersielle interesser i vårt viktigste samarbeidsland i Latin-Amerika.
Onsdag 18. og torsdag 19.november besøker kronprins Haakon byen Belém i Amazonas-regionen for å lære om det norske engasjementet innen skog og klima og det bilaterale forskningssamarbeidet. Her blir det møter med delstatsmyndigheter og organisasjoner som Norge samarbeider med innen dette feltet.
Støtter norske bedrifter i Brasil
– Brasil er en viktig partner for Norge, og det har landet vært i over 170 år. Det er viktig at vi fortsetter å styrke forholdet ytterligere. Dette besøket skaper en god arena for utveksling av ideer, teknologi og samtaler for utvikling og samarbeid mellom brasilianske og norske bedrifter, sier Helle Moen, direktør for Innovasjon Norge i Brasil.
Brasil er Norges viktigste samarbeidspartner i Latin-Amerika, og er et stadig viktigere land for norsk industri og næringsliv. Allerede på begynnelsen av 1800-tallet handlet Norge og Brasil med klippfisk og kaffe. I dag er klippfisk og bacalao en sentral del av den brasilianske kulturen, og nordmenn er blant de største forbrukerne av kaffe.
Klippfisk og kaffe er fortsatt viktige for handelen mellom Norge og Brasil, men det siste tiåret har olje, gass og maritim sektor dominert handelen.
Nye muligheter
Ifølge en investeringsrapport fra 2014, utgjør norske næringslivsinvesteringer i Brasil til sammen om lag 175 milliarder kroner. I tillegg til norske næringslivsinvesteringer har Statens pensjonsfond utland (SPU) i 2014 investeringer på tilsammen 80 milliarder i Brasil. Avhengig av hvilke kriterier som legges til grunn, er det mellom 80 og 160 norske bedrifter representert i Brasil, og ved utgangen av 2013 sysselsatte 83 norske selskaper i Brasil til sammen cirka 18 750 personer.
– Vi ser at det er interesse for det brasilianske markedet, også fra andre næringer enn industri, offshore og olje og gass. Fornybar energi, sjømat, havbruk, IKT og robotikk er nye satsinger, sier Moen, som har vært leder for Innovasjon Norge i Rio de Janeiro i fire år.
Øker sjansen for suksess
Innovasjon Norge i Rio gir råd og legger til rette for norske bedrifter som ønsker å etablere seg eller ser på andre muligheter for samarbeid i Brasil.
– Vi hjelper norske bedrifter med markedsundersøkelser og analyser, søker etter lokale partnere og bistår med etableringen av selskaper og jobber sammen med bedriftene for å finne riktig markedsstrategi for Brasil, forklarer Moen.
Innovasjon Norge i Rio har 10 ansatte, to norske og åtte lokalt ansatte. Siden 2007 har kontoret også hatt en «soft landing space», noe som gir norske bedrifter en myk landing i det brasilianske markedet. Flere enn 50 norske bedrifter har benyttet seg av ordningen.
– Vi gir tilgang til råd og kunnskap om markedet, samt praktisk og administrativ støtte til norske selskaper som ønsker å etablere seg i Brasil. Ved å skape rom og muligheter til at de kan bruke tiden sin på markedsføringstiltak i stedet for unødvendige praktiske utfordringer øker sjansen for suksess, sier Moen.