Mens Norges partiledere understreker viktigheten av samarbeidet på tvers av partiideologiene i krisetider, viser regjeringen i Brasil sprekker i egne rekker. Håndteringen av koronapandemien i Brasil har høstet stor kritikk verden rundt, og blant brasiliansk befolkningen er det stor uenighet når det gjelder Bolsonaros handlinger de siste ukene. Koronaviruset har fått kallenavnet ”rikmannsviruset”.
Per 30. mars er det 4630 smittet og 159 døde av koronaviruset i Brasil. Det første smittetilfellet ble registrert 26. februar og São Paulo, som også er landets mest befolkede delstat har også det største antallet døde i landet, 113.
Bolsonaro fortsetter på samme linje som har ført han til presidentpalasset, og sjokkerer med sine uttalelser. De siste ukene under koronapandemien, som har satt hele verden på vent, har han sagt blant annet at media er etter ham og bidrar til å skape hysteri i landet, at koronaviruset ikke er verre enn andre type forkjølelser samtidig som han oppfordrer folk til store samlinger for å støtte sitt presidentskap.
Denne uken derimot har flere politikere, også støttespillere av Bolsonaro begynt å gå i mot presidenten. Brasiliansk presse melder i dag at tre av Bolsonaros viktigste ministre samarbeider for å styrke tiltakene anbefalt av helsemyndighetene, men som utrolig nok går i mot presidentens egne uttalelser. Justisminister Sergio Moro, og finansminister Paulo Guedes jobber i kulissene for å samle støtte og opprettholde og forlenge tiltakene som helseministeren Luiz Henrique Mendetta har iverksatt for å stanse pandemien. Tiltakene følger strategien som flere land har valgt og oppfordrer befolkningen til sosial distansering og isolasjon. De siste ukene har det vært skarpe diskusjoner i media mellom Bolsonaro og guvernører i Rio de Janeiro, São Paulo og Goiás som har valgt å innføre egne tiltak som også går i mot presidentens uttalelser.
Sviktet av sosiale media
Presidenten Bolsonaro derimot har oppfordret samlingspunkter som kirker, butikker og bankfilialer til å holde åpent, med fare for at den brasilianske økonomien skal kollapse. De siste dagene har flere sosiale medier som Twitter, Facebook og Instagram slettet innlegg fra Bolsonaro som de klassifiserer som misvisende og misledende. I mellomtiden har justisministeren Moro lagt ut innlegg som viser at han støtter isolasjon og sosial distansering i en klar opposisjon til Bolsonaro. Det er en komisk situasjon med tanke på at de sosiale mediene var Bolsonaros hovedkanal for kommunikasjon under valgkampen og frem til nå. Bolsonaro er den andre statsleder i verden som har fått en twitter slettet. Den første var Nicolas Maduro, fra Venezuela.
I flere uker har flere politiske kommentatorer skrevet at denne spliden i egne rekker svekker Bolsonaro og vil være avgjørende for hans makt som president i fremtiden. Naturlig nok, skriver de fleste opposisjonsaviser om at feil håndteringen av koronapandemien vil kunne danne grunnlag for en impeachment mot Bolsonaro. Senest i dag offentliggjorde opposisjonspartier et felles dokument med sterk kritikk mot Bolsonaros håndtering av pandemien og at hans manglende evne til å lede og handle setter befolkningens helse i fare.
Usikkerheten råder blant befolkningen
Grunnet mangelen på en tydelig strategi fra de føderale myndighetene ser delstatene behov for å innføre egne tiltak. Den skarpe ordlyden mellom guvernører og presidenten gjør at befolkningen mangler nasjonale retningslinjer for å håndtere viruset i hverdagen. Skrekkbilder fra Europa, særlig fra overfylte sykehus i Italia og Spania, og nyheter om det dødelige viruset, skremmer brasilianere som allerede fra før lider av en prekær helsesektor.
Mens noen velger å fortsette hverdagen som før, er det andre som forlater store byer til fordel for landsbyer og tettsteder som har et grunnleggende, og foreløpig velfungerende helsevesen. Mange brasilianere frykter en at storbyenes helsevesen kommer til å kollapse. Faren for overfylte sykehus gjør samtidig at små municípios (kommuner) også stenger sine grenser. Heia Brasil har snakket med flere brasilianere og det er vanskelig å se et atferdsmønster i landet. Til tross for at meningsmålingene viser at støtten til Bolsonaro går nedover, ser det ut som om hans velgere fortsatt er mange og høylytte.
Fortsatt mange nordmenn i Brasil
Det er flere nordmenn bosatt i Brasil, og noen av disse ønsker å vende tilbake til Norge. Heia Brasil har fått tak i en epost fra den norske ambassaden i Brasília som kartlegger situasjonen. Ambassaden i Brasil prøver i samarbeid med flyselskapet Norwegian å sette opp et charterfly for å frakte passasjerer fra Rio de Janeiro og Natal til Oslo.