Koronapandemien begynner å ta form i Brasil, og i skrivende stund er antall bekreftede smittet 10.361, med 445 døde som følge av Covid-19. Av 27 delstater (inkludert det føderale distriktet) er det bare 2 som ikke registrer dødstilfeller: Tocantins, i sentral Brasil, og Acre ved grensen til Bolívia. Det er store usikkerheter knyttet til total antall døde, og de uregistrerte tilfellene kan fort fordoble statistikken i Brasil.
Myndighetenes håndtering av koronapandemien har fått stor kritikk verden rundt, og i landet er det store uenigheter mellom presidenten Jair Bolsonaro og guvernører i delstater São Paulo, Rio de Janeiro og Goiás. Likevel er ønsker de fleste brasilianere om at Bolsonaro, til tross for stor presse fra opposisjonen, fortsetter som president. En meningsmåling fra 4. april viser at det er bare 37 % som ønsker at Bolsonaro skal gå av som president. Samtidig er det bare 33 % som mener at Jair Bolsonaro har håndtert koronapandemien på en god måte. Regjeringen har bevilget i overkant av kr. 31 milliarder til bekjempelsen av viruset
Pandemien har forsterket den økonomiske krisen i landet, hvor 41 % av arbeidskraften befinner seg i den uformelle økonomien. Denne delen av økonomien er ikke overvåket eller skattlagt av regjeringen. Dette vanskeliggjør regjeringens arbeid for å beregne kostnader for de økonomiske tiltak og tiltak knyttet til arbeidstryggden.
Søndag 5. april var jeg gjest på NRK Nyhetene under koronasendingen, og tok en prat med Eline Buvarp Aardal om tilstanden i Brasil. Vi snakket om stemningen i befolkningen, myndighetenes reaksjoner og om fotball i landet.
Sendingen er tilgjengelig på https://tv.nrk.no/serie/nyheter/202004/NNFA41013920/avspiller fra ca. 11.13.