For noen dager siden satt jeg på t-banen og pratet med en mann som hadde vært i Brasil for mange år siden. Det første han sa til meg da han fikk vite at jeg kom fra Brasil, var at brasiliansk kjøtt var verdens beste. Han spurte meg så hva var det som gjorde kjøtt fra Brasil smake så godt. Jeg kunne ikke svare på det, men var enig i at brasiliansk kjøtt var best i verden. Han kunne se at jeg var stolt av det. Brasiliansk kjøtt har alltid vært et av landets viktigste varemerker, og det er vanskelig å finne en nordmann som har vært i Brasil og som ikke har vært på de famøse Churrascarias – grill restauranter, og som ikke har gode minner derfra.
Bare noen få dager senere brøt det ut en ny skandale i Brasil, som viser at det finnes ingen grenser på hvor ille det kan bli for brasilianere. Brasil har i flere år solgt til det interne markedet, og eksportert bedervet kjøtt. Brasil er verdens største eksportør av biff og kyllingkjøtt, og selger kjøtt til 150 land.
Brasil sliter med å komme seg ut av landets største økonomiske krise noensinne, og i tillegg til nye avsløringer om politikere som har vært involvert i en omfattende korrupsjonsskandale, får brasilianere nå beskjed om at kjøttet de spiser ikke er godt nok. I følge brasiliansk politiet, har de største kjøttprodusenter i Brasil bestukket helseinspektører og politikere i flere år for å få bedervet kjøtt godkjent for eksport. Etterforskningen viser i tillegg, at deler av bestikkelsene har gått til partiene PP og Michel Temers PMDB.
I dag har den Europeiske Unionen kunngjort at avtaler med kjøttprodusenter som er under etterforskning i saken blir suspendert. 60% av EUs kyllingkjøttimport kommer fra Brasil. Kina har gjort det samme, mens Sør-Korea understreker at de skal skjerpe kontrollen av kyllingkjøtt fra Brasil, samt suspendere kjøtt salg fra BRF. Kylling fra Brasil står for 80% av kyllingimport i Sør-Korea, eller 107.400 tonn. Etterforskningen i Brasil nevner ca. 40 produsenter, blant dem JBS og BRF, verdens ledende produsenter i biff og kyllingkjøtt. EU og Kinas nekt til brasiliansk kjøtt vil føre til stor skade i en industri som står for ca. 12 milliarder dollar av brasiliansk eksportinntekt.
På sosiale medier i Brasil florerer videoer og bilder av slakterier med mildt sagt tvilsomme kontrollrutiner. Avsløringene viser at brasilianske kunder over lang tid er blitt servert utgåtte produkter, produkter som ikke tilfredsstiller elementære forbruks- og hygieniske krav eller kjøtt som er blitt behandlet med kreftfremkallende midler. De siste dagene har kjøttprodusentene kjørt en aggressiv markedsføringskampanje for å prøve å gjenvinne kundenes tillit. Samtidig, invitert president Temer flere ambassadører til middag på en tradisjonell Churrascaria, i hovedstaden Brasília. Senere ble det avslørt at restauranten serverte kun kjøtt fra Australia, Uruguay og Argentina.
Kjøtt fra Brasil har tidligere vært å finne blant annet på Rema 1000, men både Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 opplyser at de ikke har brasiliansk kjøtt i butikkhyllene. Heller ikke Maximat på Nordbysenteret rett over svenskegrensa har brasiliansk kjøtt i sortimentet sitt, opplyser butikksjef Ole Jørgen Lind.
Mattilsynet jobber med saken
Aftenposten har vært i kontakt med Mattilsynet. Hvorvidt noe av kjøttet som importeres fra Brasil i dag omfattes av skandalen, er uvisst. Mattilsynet har innkalt flere til møte mandag, blant annet skulle de ha en telefonkonferanse med Holst Foods mandag ettermiddag.
– Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at noen har blitt syke i Norge som følge av bedervet kjøtt fra Brasil. Men Mattilsynet har startet egne undersøkelser etter at vi ble kjent med saken, sier Ole Fjetland, direktør for Mat i Mattilsynet i en epost via .kommunikasjonsdirektør Kenneth Vikse.
Han legger til at det hovedsaklig er storfekjøtt som er importert fra Brasil både i 2016 og inneværende år til Norge. Det kan imidlertid også ha kommet brasiliansk kjøtt via andre EU-land.
– Vi samarbeider derfor nært med EU-kommisjonen og de europeiske matmyndighetene i denne saken. Kjøtt fra Brasil blir eksportert til over 150 land, og det er derfor viktig at vi er omforent med de andre EU-landene når vi skal utferdige tiltak, skriver Fjetland.
Mattilsynet tok mandag kontakt med NHO og kjøttbransjen, for å få hjelp til omfang og sporing av importert kjøtt fra Brasil. Vi har bedt dem fryse situasjonen inntil videre. Dette arbeidet er godt i gang, sier opplyser Mattilsynet.
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.