Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking, og en gjennomsnittlig nordmann drikker hele 160 liter kaffe i året. Det tilsvarer 5 kopper kaffe hver dag.
Er du glad i kaffe har du helt sikkert drukket kaffe fra Brasil. Brasil har vært verdens største kaffeprodusent i 150 år og det landet Norge importerer mest kaffe fra. Brasiliansk kaffe har en andel på 45% i verdens markedet. Bahia, Espírito Santo, Minas Gerais, Paraná og Sao Paulo er noen av Brasils 17 regioner hvor det dyrkes kaffe. Byen Santos er et velkjent begrep når det gjelder Brasil og kaffe, men Santos er ikke et dyrkningsområde, men er en av de mest benyttede utskipningshavnene.
Brasil produserer 85 prosent arabica og 15 prosent av en type robusta som kalles conillon. Robusta produseres hovedsakelig i nord hvor det er flatt og varmt, arabica dyrkes mer sørover der terrenget ligger høyere. Kaffe fra Brasil er for det meste behandlet etter den tørre metode. Fordi kaffen dyrkes på store platåer i landskapet, bruker de mer maskiner ved innhøsting enn noe annet land.
Kaffebarkultur
Kaffedrikking er blitt nesten en nasjonalsport, og de siste 10-12 år har antall kaffebarer gått fra null til hundre. I hovedstaden er det vanskelig å finne et hjørne eller en gate uten en kaffebar, og når konkurransen går opp, går også opp jakten på den perfekte kaffe.
Kaffe fra Brasil er å finne i alle kaffebarer, og er kjent for å være mild og søtlig på smak, noe som gjør at den gjerne brukes i kaffeblandinger. En kuriositet er at til tross for å være verdens største kaffeprodusent ligger brasilianere langt under nordmenn når et gjelder kaffeinntak. En gjennomsnittlig nordmann drikker hele 160 liter kaffe i året, mens en brasilianer drikker «kun» 83 liter kaffe i året. De siste årene derimot har kaffebarenkultur kommet til de store brasilianske byene, og i tillegg til den tradisjonelle cafézinho, har «de alminnelige brasilianere» fått sanse for noen mer avanserte kaffetyper. Dette kan føre til at brasilianere begynner å stille større krav til kvaliteten, noe som kan beholde større deler av «de beste avlingene» i Brasil.
Motor i Brasils utvikling
Kaffen var Brasils hovedmotor for utviklingen i landets andre rike (Segundo Reinado) fra 1831 til 1889. Etter nedgangen i sukkerprisene på verdensbasis i begynnelsen av 1800-tallet, ble kaffeproduksjonen satt i fokus. De første kaffebønnene sies å ha vært brakt fra den Franske Guyane, og det var slavene som sørget for dyrking, høsting og vasking. São Paulo var landets «kaffehovedstad», og planten var kanskje den viktigste årsaken til byens utvikling. Forholdene i området (Região Sudeste) var perfekte, noe som gjorde det mulig å drive kaffeplantasjene året rundt. Kaffeherrene brukte og investerte profitten i utviklingen av byens industri og infrastruktur noe som ga São Paulo det beste utgangspunkt for å være landets finanshovestad, posisjonen som byen holder fast den dagen idag. Kaffeindustrien tiltrakk også innvandrere fra hele verden, noe som har bidratt til Brasils store etnisk mangfold.
Vil du vite mer om kaffehistorien, kan du se på NRKs Ganefryd om kaffe, fra januar 2005.
Mer om kaffe i Brasil, kan du finne på Wikipedia (på engelsk).
Vil du vite mer om kaffe i Norge, ta gjerne kontakt med Norsk Kaffeinformasjon.
Går du en tur innom Egertorget nå på fredag 24. mai får du smake på brasiliansk kaffe gratis!