Det er litt over en uken siden Brasil opplevde et dramatisk angrep på landets viktigste demokratiske symboler, midt hovedstaden, Brasília. Terrorister blant tusenvis av demonstranter stormet inn i kongressbygningen, høyesterettsbygningen og presidentpalasset, og ødela bygningene og historiske gjenstander som representerer oppbyggingen av nasjonen helt fra kolonitiden. Flere av disse gjenstander er nå stjålet eller ødelagt for alltid. Ødeleggelsen av bygningene er dessverre et tydelig tegn på en nasjon som er splittet, og en påminnelsen om at ingen kan ta demokratiet for gitt. Urix hadde i forrige uke en utgave som løftet angrepene i Brasília til et globalt perspektiv. Jeg anbefaler at dere ser på programmet.
Mandag 16. Januar 2023 var jeg gjest på Nyhetene kl. 12.00 på NRK. Målet var noe ambisiøst: å oppsummere på noen få minutter, en hel uke med begivenheter knyttet til angrepene i Brasília. I teksten nedenfor kommer jeg med mer informasjon om punktene jeg drøftet på TV. Teksten har ikke som mål å være uttømmende. Du kan se TV-innslaget ved å klikke på denne lenken: https://tv.nrk.no/se?v=NNFA10003223&t=482s
Lokale og føderale sikkerhetsmyndigheter sviktet
Lula ventet i over 3 timer på å uttale seg om angrepet, og fikk mye kritikk for dette. På samme dag erklærte han en føderal intervensjon rundt sikkerheten i Brasília. Det betyr at sikkerheten i Brasília og det føderale distriktet (DF) skulle overføres til føderale myndigheter. Dette var en viktig respons med tanke på at allerede under angrepene var det mistanke om at lokale sikkerhetsmyndigheter hadde forsømt sine plikter. De første dagene etter angrepet ble guvernøren i DF Ibaneis Rocha, midlertidig fratatt sine oppgaver. Det samme gjaldt den sikkerhetsansvarlige for Brasília (Anderson Torres). Det er disse som hadde ansvar for å iverksette tiltak etter at den brasilianske etterretningstjenesten (ABIN) informerte om den forestående fare for voldelige demonstrasjoner.
Føderale myndighetene har vurdert det slik at både Rocha og Torres ikke reagerte på en riktig måte. Anderson Torres som oppholdte seg i Florida, under angrepene har returnert til Brasil og er blitt arrestert. Under en razzia i Torres’ leilighet i Brasília fant politiet det de mener er et utkast til et dekret som skulle iverksette en Estado de Defesa. Estado de Defesa er en mekanisme som presidenten kan ta i bruk ved forestående fare for institusjonell ustabilitet. Det vil si at presidenten kan få utvidet makt, inklusivt over selvstendige institusjoner. Ifølge utkast av dekretet var målet å benytte seg av mekanismen for å få kontroll over valgdomstolen (TSE) og erklære valgresultatet som ugyldig. Dette skulle stoppe Lulas innsettelse som president, og Bolsonaro skulle bevare makten. Det at både Rocha og Torres har vært Bolsonaros støttespillere under hans presidentmandat, styrker teorien om at lokale myndigheter tilrettela for angrepene. Anderson Torres har også vært sikkerhets- og justisminister under Bolsonaro.
Til tross for at sikkerheten i Brasília er et anliggende for lokale myndigheter, har mye kritikk blitt rettet også til nåværende justisminister i Lulas regjering, Flávio Dino, og forsvarsministeren José Múcio. Kritikerne peker på manglende intervenering i leirene utenfor militærbasene i Brasília og ellers over hele landet, hvor demonstrantene oppholdt seg i flere uker.
Antidemokratisk respons?
Myndighetene i Brasil jobber fortsatt med å finne de ansvarlige for angrepene, men det er konsensus i Brasil om at sosiale media har over lang tid vært den viktigste kanalen for å spre politiske nyheter, både ekte og falske nyheter. Med dette i bakhodet har høyesterettsdommeren Alexandre de Moraes i løpet av forrige uken bestemt at flere brukerkontoer skal sperres i Brasil. Influensere, men også minst 3 folkevalgte som har uttalt seg kritiske til valgresultatet og –systemet i Brasil har mistet tilgang til sine kontoer på Whatsapp, Twitter, Youtube m.fl. Flere journalister mener at dette forbudet er antidemokratisk og går direkte imot retten om ytringsfriheten. De frykter også at det er en fare for at det midlertidige forbudet utvider seg til permanent, og at det etableres en form for sensur som Brasil ikke har sett siden diktaturet.
De 3 folkevalgte er Nikolas Ferreira, 26 år gammel og kongressmedlem for Bolsonaros tidligere parti PL. Han har 2 millioner følgere på Twitter og ble valgt inn i kongressen med 1,5 millioner stemmer. Dette gjør ham til kandidaten som fikk flest stemmer i kongressvalget i Brasil. Ferreira har også vært koronaskeptiker og kritisk til flere tiltak under pandemien. De to andre er José Medeiros, 52 år gammel nå kongressdmedlem og senator mellom 2015-19 for Bolsonaros tidligere parti PL, og Alan Rick, 46 år kongressmedlem siden 2015 og senator (fom. 2.2023) for partiet União.
Hva skjer med Bolsonaro?
Det er fortsatt ingen konkrete bevis som knytter Bolsonaro til angrepene i Brasília, men dette virker å være et av målene fra myndighetene og Lulas støttespillere. Målet med å koble Bolsonaro til angrepene går samtidig utover det å finne en hovedansvarlig for det som har skjedd i Brasília. Brasiliansk media skriver at i regjeringens korridorer er hovedmålet å sørge for at Bolsonaro blir fratatt sin rett om å stille til valg i de kommende årene. Akkurat som Bolsonaro støttespillere gjorde med Lula da han ble dømt for korrupsjon og hvitvasking i 2019. Bolsonaro oppholder seg fortsatt i Florida i USA, og det er usikker når han kommer tilbake til Brasil. Det som er sikker er at han blir nå etterforsket i forbindelse med angrepene i Brasilia. Bolsonaro har uten tvil bidratt med sin diskurs over flere år til å svekke hovedinstitusjonene i Brasil, særlig høyesteretten. Dette er kanskje en av grunnene til at høyesterettsbygningen var hovedmålet for angrepene den 8. Januar. Der har ødeleggelsen vært størst. Myndighetene har også funnet bevis på sosiale media på at flere støttespillere av Bolsonaro har finansiert transport, kost og losji for flere av demonstrantene som til slutt gikk til angrep på bygningene i Brasília. Dette er enn så lenge ikke tilstrekkelig for å gi Bolsonaro skylden for det som har skjedd i Brasília.
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.