Det er regjeringsskifte i Norge, som vil etter planen styres av en blå-blå koalisjon de neste 4 årene. Mens diskusjonene om prioriteringer og endringer er full i gang i norsk media, er det mange i det norsk-brasiliansk miljø som lurer på i hvilken grad relasjonene mellom de to landene kommer til å endre.
Forholdet mellom Brasil og Norge har blitt sterkere de siste 8 årene under de rødgrønne, og Brasil er i dag Norges 3. største handelspartner etter EU og USA. Stoltenberg har i stor grad prioritert samarbeidet med Brasil og har besøkt landet 2 ganger, mens utallige offisielle besøk også er blitt gjennomført fra begge sider. Fra Norge har fiskeriminister Lisbeth Berg besøkte São Paulo i november i fjor mens statssekretæren i olje- og energidepartement Per Rune Henriksen var i Rio de Janeiro under Rio Oil and Gas Expo i september. I juni 2012 var miljøminister Bård Vegar Solhjell og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås en del av den norske delegasjonen til Rio + 20 miljøkonferanse. I 2011 var både olje- og energiminister Ola Borten Moe og næringsminister Mr. Trond Giske i Rio de Janeiro for lansering av Brasilstrategien.
Snart blir de nåværende ministrer erstattet av nye borgerlige ministrer for den Høyre-FrP koalisjonen. Mens Erna Solberg allerede er omtalt som Norges neste statsminister, er det noe usikkerhet om hvem som skal innta de forskjellige kontorene i regjeringskvartalene. For samarbeidet med Brasil er Handels- og næringsdepartement, Oljedepartement, Fiskeridepartement og Miljødepartement de viktigste postene.
Avskoging
Detaljene rundt den politiske plattformen for den nye regjeringen er ennå ikke avklart, og det er ingen nyhet at Høyre og FrP er uenige i mange saker. Norges bistandsinnsats har vært et noenlunde viktig tema under valgkampen, og Norges rolle i arbeidet for avskogingsreduksjon i Brasil ble til og med nevnt av Stoltenberg under en debatt med Solberg. Ciro Torres, er samfunnsviter fra den brasilianske IAG-PUF, og frykter at Norges bistand i det arbeidet vil reduseres:
– Norges bistand er vesentlig, og arbeidet i Amazonas er langt fra å være ferdig. Brasil trenger dette. Den norske regjeringen har så langt vært en partner av mange brasilianske NGO’er, og vi vet at de borgerlige har andre prioriteringer.
Harald Martinsen er chairman for den brasiliansk-norsk handelskammer, og frykter ingen store endringer i samarbeidet.
– Det er naturlig at prioriteringene endres ved regjeringsskifte. Vi har opplevd dette før, og det kan skje igjen, men jeg frykter ingen vesentlige endringer. Samarbeidet mellom de to landene er solid, også på politisk nivå, og det gir oss muligheten til stå på og påvirke de prosessene som er viktig for oss.
Guldbrand Wangen, er Regional Director for Brasil, India og Afrika i INTSOK, og mener at den nye regjeringen vil til og med styrke det gode forholdet mellom Brasil og Norge.
– Jeg mener at den nye regjeringen vil jobbe for å styrke det langsiktige politiske og økonomiske samarbeidet mellom de to landene. Den vil også øke innsatsen i de viktigste markedene i Sør-Amerika. En rapport fra Rystad Energy viser at Brasil og Norge blir de største offshoremarkeder i verden de neste 4 årene (2014-2017). Det er også en sjanse for at den nye regjeringen vil revurdere sin rolle i programmet “Oil for development” i Bolivia.
Brasilstrategi
Leonardo Doria er leder og redaktør for Heia Brasil, og har bodd i Norge i mange år. Han er enig med Ciro Torres, og mener at han ikke blir overrasket når de borgerlige skal revurdere Norges bistandsinnsats.
– Norge har disponert mye penger til arbeidet for reduksjon av avskoging i Brasil, og prosjektet har fått mye pepper i Norge. Det er spørsmål om verdien av prosjektet, og om det er riktig bruk av statlige midler. Vi vet at FrP ønsker å redusere bistandspengene, så jeg mener det er en reel fare for at prosjektet blir revurdert og til og med stanset.
Bortsett fra dette, tror ikke Doria at det vil være vesentlige endringer, og sier at Brasilstrategien, som ble lansert i 2011 har hatt begrenset påvirkning i samarbeidet mellom de to landene:
– Brasilstrategien er et godt dokument og et glimrende utgangspunkt for samarbeidet mellom de to landene, men strategien er på ingen måte bindende for noen av landene. Så det er opp til den politiske viljen i de to landene å fortsette det gode samarbeidet. Forskjellene mellom Stoltenberg og den nye Solberg regjeringen dreier seg hovedsakelig om innenrikspolitiske aspekter, noe som påvirker i liten grad samarbeidet mellom Norge og Brasil. Jeg tror ikke det vil være vesentlige endringer, men heller at det gode samarbeidet vil fortsette.
Artikkelen er skrevet av Runa Hestmann Tierno for NBCC.com.br, og oversatt av Leonardo Doria