Er du glad i film, blir det ikke bedre enn dette her. Film fra Sør 2019 starter 7. november og viser over 80 filmer fra Asia, Afrika og Latin Amerika.
Mørketiden er rett rundt hjørnet og minusgradene tvinger folk inn, så hvorfor ikke bruke tid på å se på noen av de 6 brasilianske filmer som er med i programmet for årets festival? Og er du glad i Brasil, brasiliansk film og musikk må du i hvert fall bli med på avslutningsfesten som har Brasil som tema og skjer den 16. november kl. 21.30. Det blir brasilianske rytmer, glowsticks og spennende drinker!
Du får mer informasjon om filmene og billettkjøp, ved å klikke på navn på filmene nedenfor.
Avslutningsfilmen i festivalen er Guddommelig kjærlighet av Gabriel Mascaro. Filmen skjer i 2027 i et Brasil hvor religiøs fantatisme og løssluppen seksualmoral går hånd i hånd. Vi følger Joana, en dypt religiøs kvinne som bruker sin stilling på tinghuset til å fremme sin kristne tro. Som en del av jobben håndterer hun folks skilsmissepapirer, men Joana er mer opptatt av å få par på randen av samlivsbrudd til å finne sammen igjen. Det gjør hun ved å lose dem inn til den evangeliske selvhjelpsgruppa Divino Amor. Joana og mannen Danilo er selv med i gruppa, og i tillegg til å studere Bibelen har medlemmene også sex med andre enn partneren – for å piffe opp samlivet. Men når Joana og Danilo tross mange forsøk ikke klarer å bli gravide, kastes Joana ut i en krise som også setter gudstroen hennes på spill.
Filmen vises:
Lø 16. nov 19:00 Vega Scene 1
Lø 16. nov 20:00 Vega Scene 2
Lø 16. nov 20:00 Vega Scene 3
Sø 17. nov 18:00 Cinemateket – Tancred
The Fever av Maya Da-Rin er et drama og deltar i festivalens hovedkonkurranse. Dramaet i det nære far/datter-forholdet er kjernen i The Fever, men denne kloke og nydelige filmen antyder også en annen årsak til familiens krise. Justino er urinnvåner fra Amazonas, og har flyttet fra landsbyen til industribyen Manaus for å jobbe. Med noen slående scener illustrerer regissør Maya Da-Rin hvordan Justino utsettes for rasisme fra det «hvite» mindretallet – det være seg hos legen eller i garderoben på jobb. Hun leder også blikket vårt mot noen enorme kontraster i Manaus: Ikke bare mellom industriens big business og arbeidernes levekår, men mellom havnas livløse skog av containere og urfolkenes opprinnelige livsverden, hvor mennesket hører hjemme i naturen.
Filmen vises:
Sø 10. nov 20:15 Vika 2
Ma 11. nov 20:30 Vega Scene 3
Lø 16. nov 17:45 Vega Scene 2
The Invisible Life of Euridice Gusmão er den andre film fra Brasil i hovedkonkurransen. Handlingen i filmen starter i Rio de Janeiro på 1950-tallet. Euridice er yndig og talentfull og drømmer om å studere klassisk piano i Wien. Men det er hennes utadvendte og seksuelt frigjorte søster Guida som først kommer seg til Europa når hun stikker av med en gresk seiler. Lykken blir kort, og tilbake i Brasil med et barn å forsørge lures Guida av sin far til å tro at Euridice har flyttet fra byen. Mens Guida og sønnen tas hånd om av den eks-prostituerte Filomena, lever søstrene uvitende om den andres liv. Regissøren Karim Ainouz har hatt flere av sine tidligere filmer vist på store festivaler som Cannes, Venezia og Berlin, og har vært gjest i Film fra Sør tidligere.
Filmen vises:
Fr 8. nov 20:15 Vega Scene 3
Lø 9. nov 20:00 Vika 1
To 14. nov 17:30 Cinemateket – Lillebil
River Silence er en canadisk produksjon, men handler om den brasilianske delen av Amazonas og konsekvenser av det største menneske inngrepp i brasiliansk natur, vannkraftverk Belo Monte. Enorme områder blir oversvømt eller forvandlet til det ugjenkjennelige som følge av Belo Monte, et vannkraftverk som anlegges i Xingu-elva i Amazonas-deltaet. Anlegget består av tre dammer, samt en rekke grøfter og kanaler, og har tvunget 40.000 mennesker til å flytte. River Silence følger tre familier som har brukt mange år og alle sine sparepenger på å bygge hjem som nå er begravet under vannmassene. Nå er de bosatt i Altamira, en by hvor arbeidsløshet, mangel på bosteder og økende kriminalitet er en del av hverdagen. Skal de begynne på nytt, leve på minnene om det som var, eller håpe på at elva en gang skal hevne seg på menneskene som har lagt henne i rør?
Filmen vises:
Sø 10. nov 17:30 Vika 4
On 13. nov 21:00 Vika 2
To 14. nov 18:30 Vika 3
Lø 16. nov 18:30 Vika 4
My Friend Fela er en annen brasiliansk co-produksjon. Dokumentaren handler om Fela Kuti, en av musikkhistoriens mest fascinerende skikkelser. Han blandet yorubamusikk, jazz, highlife og funk til Afrobeat – en eksplosiv miks som ga assosiasjoner til James Brown og gjorde ham uhyre populær på det afrikanske kontinentet på 1970-tallet. En av det forrige århundrets største afrikanske, nei største svarte musikere overhodet, helt der oppe med Louis Armstrong, Nina Simone, Miles Davis og Jimi Hendrix.
Filmen vises:
Ma 11. nov 20:30 Vega Scene 2
Fr 15. nov 20:00 Vika 4
Sø 17. nov 15:30 Vika 4
Bacurau, med Sônia Braga er en heftig og hardtslående film som setter politikk på dagsorden. Med sin borgerkrigstematikk og ørkenlandskaper filmet i ekstremt breddeformat er Bacurau uten tvil en moderne westernfilm. Den foregår i nær framtid i Bacurau, en fiktiv utpost av en landsby, med knapphet på drikkevann, mat og det meste annet. Av ukjente grunner er de beleiret av onde krefter som vil knuse dem ved hjelp av blokader, sabotasje og brutal vold.
Ordføreren Tony Jr., som avlegger Bacurau et valgkampbesøk tidlig i filmen, er så slesk, korrupt og ryggesløs at det umulig å ikke tenke på høyre-ekstremistene som nå styrer landet. Langt mer urovekkende er de utenlandske paramilitære med base på en gård i nærheten. De dreper for skuddpremiens og adrenalin-kickets skyld, og skal utslette Bacurau fra kartet. Men byens solidariske fellesskap, anført av legen Domingas og gangsteren Pacote, har hamlet opp med råtasser før.
Filmen vises:
Fr 8. nov 20:45 Cinemateket – Lillebil
Ti 12. nov 21:00 Vika 1
To 14. nov 20:30 Vega Scene 1
Du får mer informasjon om alle filmene på festivalen ved å besøke festivalens nettsider på www.filmfrasor.no. Husk å følge med på Heia Brasil på Twitter og på Facebook for mer informasjon om festivalen og my mer!