Den økonomiske krisen i Brasil er ennå ikke over, men flere indikatorer viser at økonomien er sakte men sikkert på vei opp. Den nye regjeringen har signalisert med flere tiltak som har som hovedmål å tilrettelegge for flere investeringer. Flere av tiltakene går i retning flere kutt i offentlig sektor og tjenester, mens industrien har utsikter som peker på skattelettelser som skal føre til flere arbeidsplasser og økt produksjon. En undersøkelse fra det brasilianske økonomi institutt ved Fundação Getúlio Vargas tilgjengeliggjort på The Economist i oktober viser at brasilianske businessmen og forbrukere er optimistiske. Norske bedrifter i Brasil er optimistiske.
Norsk næringsliv i Brasil har en særlig sterk posisjon innen olje og gass/maritim offshore, men har også omfattende virksomhet innen andre sektorer som aluminium (Norsk Hydro), bioetanol (Umoe), gjødsel (Yara) og vannkraft (Statkraft). I 2014 eksporterte Norge varer for 7 milliarder kroner til Brasil, og importerte varer for 8 milliarder kroner. Samtidig eksporterte Norge tjenester for 7,4 milliarder kroner til Brasil og importerte tjenester for 2,6 milliarder kroner i 2013.
Det er mange myter når det gjelder det å drive en utenlandsk bedrift i Brasil, men noe de fleste er enige i er at man må være tålmodig og holde ut. Kontakten med brasiliansk byråkrati i tillegg til å forstå landets skattesystemet kan være krevende, derfor er det viktig å lære av andres erfaringer. Heia Brasil har snakket med Stein-Gunnar Hansen Bondevik, som er direktøren for Innovasjon Norges kontor i Rio de Janeiro, som skal bistå norske bedrifter i Brasil. Han er også optimistisk når det gjelder Brasils økonomisk fremtid, og ikke minst når det gjelder muligheter for norske bedrifter.
Leo Doria – Hva er Innovasjon Norges rolle i Brasil?
Stein-Gunnar Hansen Bondevik – Vår rolle er å være oppdatert på markedsmuligheter for norske bedrifter og på hvilke rammer for næringsvirksomhet som hele tiden foreligger. Så spiller vi en viktig rolle i å tilrettelegge for norske bedrifter, enten det er råd, hjelp og markedsinnsikt for enkeltbedrifter, eller tilrettelegging for markeds- og partnersøk for grupper av bedrifter eller sektorer. Vi arbeider tett sammen med diplomatiet i dette arbeidet.
LD – Hvordan kan IN bistå store, mellomstore og små bedrifter?
SGHB – Vi har mange konkrete verktøy vi tar i bruk, men først og fremst vil jeg peke på muligehetene som ligger i å linke de økonomiske virkemidlene som fins på distriktskontorene hjemme (i Norge) med de kompetansetjenestene vi tilbyr ute. Da får bedriften maksimal nytte av det offentlige virkemiddelapparatet. Konkret hjelper vi bedriftene med markedsinnsikt, undersøkelser, råd om regler og kultur, og gjør generelt vårt beste for at bedriftene skal få den best mulige start i de internasjonale markedene.
LD – Er Brasil det beste landet i Latin Amerika for norske bedrifter?
SGHB – Det var et vanskelig spørsmål. Brasil ligger ikke på topp i indekser som måler rammevilkår for næringsliv – tvert i mot, landet scorer lavt på grunn av politisk uro og infløkt regelverk, særlig på selskapsskatt. Samtidig er Brasil helt unik i Sør-Amerika sett fra norsk hold, fordi nær sagt alle store norske selskap er her med store satsinger. Det gir muligheter for andre norske bedrifter som jeg mener knapt eksisterer i andre land. Husk at både Statoil, Statkraft, Hydro, Yara, Kongsberg, DNB, Odfjell, Umoe, Aker Solutions, DOF, Solstad, Jotun, Schibsted – alle lokomotivene – er her, noen av dem med sine aller største satsinger utenlands. Norge har et godt rykte i Brasil, våre selskap inngir tillit og har vist tilstedeværelse over tid, det legges merke til.
LD – Hva mener du kan være en utfordring for norske bedrifter?
SGHB – Brasil krever lang sikt og en viss utholdenhet, evne til å danse sånn passe sammen med brasilianerne (kulturforståelse) uten at det på noen måte kan gå på bekostning av ens innsats for å bekjempe korrupsjon, som fortsatt er utbredt, selv om Lava Jato har bedret på forholdene.
LD – Er det noe ved det norske arbeidslivet som kan gi norske bedrifter et fortrinn hvis vi sammenlikner med andre utenlandske bedrifter?
SGHB – Ja, som sagt eksisterer det et ålreit tillitsforhold mellom norske og brasilianske bedrifter. Det tror jeg kommer av at Norge, i motsetning til noen av våre europeiske naboer, har en tradisjon for å tenke vinn-vinn i vår tilnærming, vi ønsker at begge parter skal se seg tjent med en avtale. Det ser brasilianerne, og setter pris på. Brasilianere liker også å nyte livet på fritida, de vil ha ordnede arbeidsformer med klare kontrakter og arbeidstid, noe vi nordmenn er vant med og kan forholde oss til.
LD – Brasil er et av Norges største investeringsområdet, men hovedparten av investeringene er fokusert på olje og shipping. Hvilke muligheter ser du for norske bedrifter i andre områder utenfor olje og shipping?
SGHB – Mange, og jeg vil særlig fremheve mulighetene innenfor akvakultur. Brasil har enorme vannressurser, og lang kyst, og er veldig interessert i å utvikle en akvakultur-industri. Dette er i støpeskjeen, men vil se en rask utvikling. Her er det store muligheter for norske leverandører og investorer. Dernest ser jeg muligheter innen fiskeriteknologi, innen gaming og annen avansert IKT, ren energi og innenfor bioøkonomi. Vi starter et større arbeid nå med akvakultur, og opplever stor interesse og nysgjerrighet fra norske firma som vil undersøke markedet nærmere. Vi får en stor delegasjon over i mars 2017, og gleder oss.
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.