Ifølge Andøya Rakettskytefelt er nemlig raketten den største og kraftigste som er skutt opp fra norsk jord noensinne. Raketten SHEFEX 2 er 13 meter lang, veier syv tonn og 2-300 kilo tyngre enn rakettene som tidligere har blitt skutt opp fra Andøya.
– Det var en veldig spektakulær oppskyting, med lyd, flammer og en stor motor som går fort til værs, sier Kjell Bøen.
Utvikler ny teknologi
Andøya Rakettskytefelt, som ligger like sør for Andenes i Nordland, er et senter for oppskyting av forskningsraketter. Denne gangen var det den tyske romfartsorganisasjonen DLR som ville teste ut en splitter ny rakett. Målet er å teste ut teknologi som kan brukes på en fremtidig europeisk romferge.
– Når et romfartøy skal inn i atmosfæren, utsettes den for ekstrem varmepåvirkning. Her forsker vi på varmeskjold som skal beskytte romferga mot å brenne opp. Vi tester både ulike typer materialer og form, forklarer Bøen.
– Dette er veldig spennende teknologi som både NASA og andre ser på med stor spenning, sier Bøen.
Brasiliansk-europeisk storsatsing
Den tyske romfartsorganisasjonen DLR har jobbet med rakettprosjektet i over ti år, og på oppskytingen var sjefer fra det tyske romsenteret og tysk industri tungt representert.
– Det er et stort prosjekt som involverer seks av forskningsinstituttene i den tyske romfartsorganisasjonen, sier Bøen.
Rakettmotoren er produsert av Instituto de Aeronáutica e Espaço (IAE) i Brasil, og med hjelp fra tyske teknikere ble den klargjort på Andøya. I følge IAE er den vellykkede skytingen med på å bidra i den brasilianske romprogram, som sikter til å gi Brasil autonomi i tilgangen til verdensrommet.
Landet i Spitsbergen
Hendelsen har vært planlagt i lang tid, og under oppskytingen fredag kveld var omtrent 50 personer involvert. Etter ti minutters ferd gjennom atmosfæren landet raketten trygt vest for Spitsbergen, 800 kilometer fra oppskytingspunktet.
På ferden sendte den data fra over 300 sensorer til en stasjon på bakken, og på veien ned mot jorda måtte den tåle temperaturer på over 2500 grader, skriver DLR. Shefex prosjektet har kostet over 16 millioner euro så langt, og neste skytingen (Shefex 3) er planlagt til 2016.