Hun er 24 år gammel og er den første brasilianske kvinne som representerer Latin Amerika i den gjeveste Bocuse d’Or, et uoffisielt VM i kokkekunst som arrangeres annethvert år i byen Lyon. Giovanna Grossi, fra delstaten Alagoas, nordøst i Brasil konkurrer i disse dager mot kokker fra 24 land i verden, i en konkurranse Norge har vunnet 5 ganger siden 1987.
Så langt har ingen land fra Latin-Amerika vunnet en medalje i konkurransen, men kan Giovanna bryte forbannelsen? Hun deltar dag nummer 2.
24 land fra hele verden som konkurrerer over to dager, 12 nasjoner per dag. Hver kokk har 5 timer og 35 min på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et internasjonalt dommerpanel av stjernekokker. Rettene skal tilberedes for 14 personer; 12 til antall personer i juryen og to til presentasjon og fotografering. Hovedråvarene blir bestemt av Bocuse d´Or og utover dette skal hver rett bestå av tre garnityrer og én saus som velges av den som konkurrerer. Fiskeretten skal presenteres på tallerken og kjøttretten på store, kunstferdige fat og siden legges opp på tallerken før servering til juryen.
Hvert konkurrerende land representeres i juryen av sin respektive president.
Vinnerne av verdensmesterskapet får en «Oscarstatuett» av mesterkokken Bocuse i gull, sølv eller bronse, samt en pengepremie og plass i det prestisjefylte Bocuse d’Or vinnerakademiet.
Til tross for å være rangert som toppkokk i Brasil måtte en innsamlingsaksjon til for at Giovanna og det brasilianske laget skulle reise til Lyon. Til slutt klarte de å samle inn 33.000 kroner og sikret deltakelsen i Bocuse d’Or.
Intervjuet nedenfor ble gitt til nettsiden finedininglovers.com
– finedininglovers.com: Du er den første kvinne som har vunnet Bocuse d’Or i Brasil, og nå representerer du landet og Latin-Amerika i Lyon. Hvordan føles det?
– Giovanna Grossi: Jeg er utrolig glad. I Brasil er det stadig flere jenter som utdanner segtil kokker, men det er fortsatt en macho-kultur i Brasil når det gjelder kokkekunst.
– FNL: Når kom du på at du ville konkurrere i Bocuse d’Or?
– GG: Jeg jobbet 4 år i Europa, og fikk sjansen til å jobbe med mange mennesker som ga meg mye inspirasjon. Da jeg jobbet i Barcelona tenkte jeg på at jeg ville representere Brasil, og kom derfor tilbake til São Paulo.
– FNL: Bocuse d’Or er en veldig krevende konkurranse som krever erfaring, praxis, samt selv-disiplin og personlig utvikling. Hvordan har du forberedt deg til konkurransen?
– GG: Etter å ha satt opp et nasjonalt lag trente jeg i mange måneder hos Laurent Suaudeau for å perfeksjonere teknikken. Til forskjell for andre typer konkurranser, har vi ikke studert motstanderne, da vi er mer opptatt av å være trygge på det vi skal gjøre og prestere. Samspillet med de andre på laget er alfa og omega når man driver med kokkekunst, og dette har vi hatt mye fokus på.
– FNL: Du har jobbet i Frankrike og Spania. Hvor stor rolle spiller det franske cuisine i din trening?- GG: Det franske cuisine er grunnlaget for kokkekunsten, kan du ikke det grunnleggende blir det for eksempel vanskelig å drive med mer moderne og avantgardistisk cuisine som den spanske.
Bocuse d’Or går 24. og 25. januar i Lyon. Christopher William Davidsen fra Caya restaurant i Trondheim representerer Norge og en blant favorittene.
Husk å følge oss på Twitter og på Facebook for hyppige oppdateringer og ferske nyheter fra Brasil.